Vi började helgen med en tur över sundet (Öresund) till Helsingör för att var med på ölsläpp. Första fredagen i november kl. 20:59 släpps Tuborgs julöl. Det är en årlig tradition i Danmark som firas på barer runt om i hela landet. Då vi har väldigt närma till Helsingör så var det många svenskar på plats. Det var verkligen en kul folkfest med musik, god dricka och trevligt sällskap.
Eftersom julen officiellt är invigd med julsläppet så kändes det okej att baka pepparkakor! Tidigare i veckan gjorde jag pepparkaksdeg till mina skurna pepparkakor och igår bakade jag ut hälften av degen.
Receptet kommer här:
Skurna pepparkakor ca 300 st
500 gr smör
5 dl socker
2 dl ljus sirap
150 gr mandel (ska skållas och finhackas)
2 msk malen kanel
1 msk malda nejlikor
1 msk bikarbonat
4 msk vatten
1000 gr vetemjöl
Skålla och finhacka mandeln
Upphetta smör, socker och sirap, låt INTE blandningen koka.
Tillsätt mandel och kryddor.
Rör ut bikarbonat med vatten och häll i det.
Tillsätt mjöl och låt degen svalna något.
Lägg upp degen på bakbordet och forma den till fyra rullar.
Låt rullarna stå i kylen till nästa dag. (jag brukar frysa in rullarna, då jag skär dem på skärmaskin)
Skär degen i tunna skivor och grädda kakorna i 175 grader ca 10 minuter.
Vill man inte baka ut alla rullarna samma dag går det bra att förvara dem i frysen!
Lycka till och njuta av de underbart goda pepparkakorna!
Receptet fick jag av en fd kollega när jag började arbeta inom barnomsorgen år 1990, de har bakats i stort sätt varje år sedan dess.
Vi har även besökt minneslunden på kyrkogården och tänt ljus för våra nära och kära som inte finns med oss längre.
Trevlig kväll!
Kram Maria
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!