onsdag 26 juli 2017

Sevärt: Beredskapsmuseet i Djuramossa

Vi har de senaste dagarna varit på två olika museum, i måndags var vi på IKEA museet i Älmhult (jag skriver om det vid ett annat tillfälle) och idag var vi på Beredskapsmuseet i Djuramossa utanför Helsingborg tillsammans med Stellans systerson Calle.
    
  Vi valde att gå på en guidad tur som hölls av Marie Andrée som tillsammans med sin man Johan driver museet. Det var en oerhört intressant historia vi fick berättat för oss när vi besökte kanonerna Maja och Brita.
  Kanonen Maja

  1940 när Tyskland ockuperade Danmark och Norge kände sig Sverige sårbart längst den Skånska kusten mot Danmark, där Tyskarna låg med ett slagskepp i Helsingör. Ett beslut togs om att bygga ett kraftigt kustartilleribatteri vid Öresund och Nordvästra Skåne. Redan efter 47 dagar stod batteriet med sina fyra kanoner klart.                                                      


Kanonen Brita

1990 avvecklades Batteri Helsingborg efter 50 år och tre av kanonerna plomberades, alla utom Maja. Det finns fyra kanoner på Batteri Helsingborg, två av dem är öppna idag Maja och Brita, de andra två Asta och Sonja är fortfarande plomberade. Kanonerna ska ha blivit namngivna av soldaterna efter fyra söta flickor som bodde i Djurmåsa. Bredvid varje kanon på väggen ska namnen ha stått. På bilden nedan kan man svagt se namnet Brita:

Beredskapsmuseet i Djuramossa är Sveriges enda museum i en bevarad underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget med alla kanoner i behåll.

Jag hade kunnat skriva hur mycket som helst men jag tycker verkligen att ni själv ska uppleva miljöerna och höra historien om Batteri Hälsingborg. En del av historien kommer från soldater som tjänstgjorde på artilleriet och som besökte beredskapsmuseet när det var nyöppnat.
Ni kan även läsa hela historien om Batteri Hälsingborg på Beredskapsmuseets hemsida, HÄR

Det är oerhört prisvärt med fina utställningar och i priset får man även en guide som engagerar med sin berättelse och sitt kunnande. Ett besök som är både intressant och lärorikt, oavsett ålder. 

Det var allt från mig idag, ha det så bra alla fina läsare!/ Kram Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!

Leta i den här bloggen