tisdag 26 maj 2015

Kyckling och bacon gratäng med tomat och vilökssås

Efter två planeringsdagar med många diskussioner om hösten samt reflektioner och utvärdering känns det extra härligt att vi fått hem vår älskade sjöman Kevín efter 2½ månad ute på sjön. Känns härligt i mamma hjärtat!

Självklart passade hans mamma (jag) på att göra en ny kycklingrätt till middag som uppskattades av sonen och hans pappa (Stellan). 


Kyckling och bacon gratäng med tomat och vilökssås

Det här behöver du:
800 gram kycklingfileer
1 pkt bacon
smör
salt och peppar

Tomatsås:
1 burk krossad tomat
1 pressad vitlök
salt & peppar
2 tsk sambal oelek
1 msk kycklingfond 

Vitlökssås:
2½ dl smaksatt Cremé Fraiche vitlök & örter
1 dl vispgrädde
Topping: 3 dl riven ost (gärna lagrad)
Gör så här: 
Ställ ugnen på 225 grader.
1. Skär kycklingen i lagom stora gratäng bitar.
2. Bryn kycklingbitarna i smör så de får fin färg. 
3. Dela baconen i mindre bitar och stek den. 
4. Lägg kyckling och bacon i en ugnssäker form. 
5. Blanda ingredienserna till tomatsåsen i en kastrull och låt den sjuda upp.
6. Blanda ingredienserna till vitlökssåsen i en annan kastrull och värm upp det tills det sjuder.
7.  Varva tomatsås och vitlökssås över kycklingen.
8. Toppa till sist med den rivna ost och ställ in i ugnen i 15-20 minuter, tills osten börjat bubbla och kycklingen är genomstekt.
Servera med pasta eller ris och en god sallad.

Hoppas ni vågar prova den här goda gratängen!

Kram
Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!