Vår fantastiska resa runt i härliga Skåne för att besöka fler balla ställen fortsatte i dag.
Tyvärr hade några av ställena vi kom till stängt på måndagar eller enbart öppet på lördagar och söndagar, det var bland annat Hovdala trädhus, där vi hade tänkt att fika.
Huset är byggt i träden på stålpelare och dess terrass är 5 meter upp med en fin utsikt, vi fick se utsikten från marken och tog några bilder på utsidan.
Gunnarps tegelugn i Tjörnarp
Förr byggde man hus av obränd tegel och det höll inte länge om det kom mycket vatten på det, utvecklingen gick framåt och man började bygga ugnar som brände teglen. Ett av dem var Gunnarps tegelbruk.
Gunnarps tegelbruk från 1850, var under 1900-talets första hälft byns största företag med 35-40 anställda. Som mest producerades här 2,5 miljoner tegel per år. Leran hämtades från lergravar i närheten. Efter en eldsvåda 1958 lades bruket ner. Den stora brännugnen i gråsten blev kvar och lämnades att förfalla i 35 år. 1993-94 restaurerades ugnen och försågs med en ny tak överbyggnad.
Lergravarna är idag kommunalt naturreservat med spännande flora och fauna.
Ringugnen är öppen året runt, alla dagar. (texten är lånad här)
Sveriges lägsta punkt
Utanför Kristianstad ligger Sveriges lägsta punkt, marknivån här är 2,15 meter under havsytans nivå.
Detta var inte något märkvärdigt att se, vi tog bara några bilder. Höjden som Stellan sträcker sig mot är havsytans nivå!
Printzells i Hässleholm
Känns namnet igen? Jag är väldigt glad att de finns, för här tillverkas en av mina favoriter, nämligen den här:
Tyvärr har företaget ingen fabriksförsäljning, så vi köpte med oss egna.
Här kommer historien om Nöt-Crème
Familjen Printzells erfarenhet av godistillverkning sträcker sig ända till 1920-talet. Verksamheten grundades när Carl Printzell startade Mjölby Karamellfabrik. Ursprungligen tillverkades en hälsokostprodukt i form av honungskapslar. Detta var dock inte så lönsamt, så istället började man experimentera med den goda fyllning som finns i klassiska hårda karameller. Fyllningen pytsades i små vita plastpåsar. I början var det få som nappade på idén. Förpackningstypen var något nytt, och godis såldes vanligtvis i pappersstrutar.
Idag är Nöt-Crème en älskad klassiker. Produkten har i alla år tillverkats i skånska Hässleholm, och den ursprungliga förpackningen är så gott som oförändrad. Huvudingrediensen i det hemliga receptet är de goda, rostade hasselnötterna.
(texten är lånad här)
Ja, det var en del av ställena vi har besökt idag, boken har måååånga ställen kvar som vi ska utforska någon annan gång!
Nu säger jag God natt!/Maria
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!