Pajskal:
150 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk kallt vatten
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär smöret till pajdegen i bitar.
3. Blanda det med mjöl och salt till en smulig massa i en matberedare.
4. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
5. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter (för 4 portioner).
6. Nagga degen med en gaffel och ställ formen i kylskåp ca 30 minuter.
7. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Fyllning:
2 dl torkade kantareller eller 2 l färska
1 gul lök
2 msk smör
1/2 tsk salt
150 g riven Västerbottensost
Gör så här:1. Lägga den torkade svampen i blöt i minst 30 minuter
2. Skala och finhacka löken.
3. Krama ur vattnet ur kantarellerna.
4. Stek svamp och lök i smöret.
5. Krydda med salt.
Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk salt
Gör så här:
1. Vispa ihop alla ingredienser.2. Fyll pajskalet med svampfräset och västerbottenosten.
3. Häll över äggstanningen.
4. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 40 minuter, tills den fått fin färg och äggstanningen stelnat.
5. Servera gärna med kräftor eller en grönsallad.
Nu ska jag umgås med min älskling♥ som jag inte träffat sedan i söndagskväll!
Kram Maria
Hej! Den här pajen har jag lagat så många gånger - bl à till studentbuffe för ca 90 gäster- tog slut direkt och nästan alla gästerna kommenterade ”-underbart god paj - vad var det för svamp?” Suveränt recept - tack!
SvaraRaderaHej!
RaderaSå härligt att den uppskattas. Tack för din kommentar.
Vänliga Hälsningar
Maria