söndag 13 juli 2014

Räkcheesecake

Som ni säkert märkt har det gått några dagar sedan jag uppdaterade här på bloggen.

Vi har njutit av sol, värme, god mat, dricka, goda vänner och fiske. Jag vill kalla det livsnjutning!


För mig är det väldigt avkopplande att ligga på stranden och sola och bada, sen är det inte fel att vi i Helsingborg ser ett annat land (Danmark) på andra sidan sundet när vi är på stranden.
Vi ligger oftast på fria bad vid den stora bryggan så att man kan gå i från bryggan när man behöver svalka sig, i fredags var det 20 grader i vattnet. 


Våra kära vänner Camilla och Per var här i fredags på lite god mat, jag hade valt prova en ny rätt, en räkcheesecake och den gick verkligen hem av gästerna och oss.
I går fick även några i vårt sällskap på Lergöken cup (fisketävling) smaka på den och alla tyckte att den är underbart god.



Receptet får ni ta del av idag. För er som vill kan ni klicka 

nedan för att hämta receptet som pdf.

Räkcheesecake

Detta behöver du till botten:
250 gram Kavring (eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Gör så här:

Mixa brödet i mixer eller med en stavmixer.
Smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna.

Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt.

Detta behöver du till fyllning: 
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 %
1 rödlök finhackad
1 burk med röd kaviar/stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2- 3 msk finhackad färsk dill
1 msk nypressad citronsaft
salt & peppar

Gör så här :

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Rör ihop crème fraiche, philadelphiaost.
Skala och hacka räkorna.
Finhacka löken (en halv om det är en större lök).
Hacka dillen.
Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner romen och den nypressade citronen.
Smaka av med salt & peppar.
Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält de på svag värme, tills alla har smält samman.
Vänd ner och rör om i smeten tills allt är väl blandat.
Lägg smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, men gärna över natten.


Precis innan servering dekorera tårtan med räkor, ägg eller vad ni tycker om.
Jag dekorerade med äggklyftor, räkor, citron, rom och dill.



Receptet kommer från Jennys matblogg!

God natt!/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!

Leta i den här bloggen