Igår gjorde jag egen calzone för första gången, det var väldigt varmt att stå i köket men det var det värt!
Receptet på degen hittade jag på bloggen Kocksnack.
Calzone
Detta behöver du:
50g jäst
50 cl ljus öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)
1 dl olivolja
500 g vetemjöl
450 g durumvete
2 tsk salt
Gör så här:
Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll.
Väg upp mjölet och häll i degbunken.
Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40 grader.
Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet.
Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela sedan i 6 delar och forma upp till bollar och låt jäsa 20 min.
Väg upp mjölet och häll i degbunken.
Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40 grader.
Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet.
Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela sedan i 6 delar och forma upp till bollar och låt jäsa 20 min.
Blanda tomatsåsen
Min tomatsås
1 burk krossad tomat av märket Mutti
1 msk Mutti tomatpuré
1 msk olivolja
½ dl vatten
3 tsk oregano
Salt & peppar
Blanda ihop allt i en bunke och mixa såsen slät med en stavmixer
När degen jäst klart:
Kavla ut degen till en rektangulär pizza, ca 30*15cm.
Lägg på tomatsås i mitten, osten och fyllning ovanpå. Jag hade mozzarella, rökt skinka och räkor.
Lyft upp kanterna i ena änden på pizzan och nyp ihop på ovansidan över hela.
Baka pizzorna på varma plåtar i 250 grader i 10-12 min eller tills pizzan fått fin färg.
Kavla ut degen till en rektangulär pizza, ca 30*15cm.
Lägg på tomatsås i mitten, osten och fyllning ovanpå. Jag hade mozzarella, rökt skinka och räkor.
Lyft upp kanterna i ena änden på pizzan och nyp ihop på ovansidan över hela.
Baka pizzorna på varma plåtar i 250 grader i 10-12 min eller tills pizzan fått fin färg.
De gånger vi köper pizza tar jag gärna calzone, för att jag tycker de är saftigare än vanlig pizza. Mina pizzor i går blev härligt saftiga och goda, kommer att bakas fler gånger!
Vi var fem personer igår så jag valde att dela degen i fem bitar istället för sex, det blev mycket deg på våra pizzor och de mättade verkligen, en halv hade räckt!
Vi hörs, ha det så bra!/Maria
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!