torsdag 18 juli 2013

Karlsborgs fästning

Vilken dag vi hade igår=))

Vi körde till Karlsborg som ligger 3 mil ifrån Hjo (ni som cyklat Vättern runt har cyklat den sträckan). En underbar sommar dag med 29 graders värme valde vi att göra ett besök på Karlsborgs fästning!

Guidad tur

Vi valde att gå på den historiska äventyrsturen som tog oss tillbaka till år 1865 (100 år innan Stellan föddes=)) ).

Äventyret började med att vi fick se en film om hur det kunde ha gått till på fästningen om fiender hade anfallit (det har inte hänt på Karlsborg), vi fick springa i gångar medan 
krutröken och bomberna ven runt om oss och fick känna hur det skakade under våra fötter!
Ett äventyr med mycket upplevelse och många sinnes intryck, vi fick verkligen känna på hur det var att leva på den tiden! Jag kan rekommendera er ett besök på Karlsborgsfästning om ni har vägarna förbi!

Har man barn som gilla lite extra äventyr och klarar kanonskott odyl runt om sig i trånga gångar  kan man väja jakten på den försvunna guldreserven! Lite historia om Karlsborgs fästning

Texten om Karlsborgsfästnings historia är lånad här!

Fästningsbygget påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år, men blev 90 år. Efter att Sverige förlorat Finland till Ryssland i kriget 1808-09 blev Stockholm plötsligt en gränsstad och mer utsatt än tidigare.
Den svenska försvarsdebatten var intensiv och en centralförsvarsplan förordades. Planen gick ut på att en central fästning skulle byggas inne i landet, så att den svenska armén skulle få tid på sig att mobilisera. Meningen var också att kungafamiljen, regeringen och guldreserven skulle kunna flyttas i säkerhet om det skulle bli krig.
Närheten till Göta kanal skulle underlätta transporterna så platsen där fästningen skulle byggas var given. 1819 beslutade Carl XIV Johan att en fästning skulle anläggas på Vanäs udde vid Vätterns västra strand. Byggnadsarbetet utfördes delvis av fästningsfångar, men också av lantarbetare, soldater och med tiden skickliga yrkesmän som stenhuggare och timmermän.
Innanför vallarna växte en stad upp efter civila förebilder med bostäder, sjukhus och verkstäder. Redan på 1820-talet tillkom ett gatunät som ännu ligger till grund för bebyggelsen på fästningsområdet.Önskar er en skön sommardag!
Kram
Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!

Leta i den här bloggen