fredag 7 juni 2013

Studenten och student buffén

Hejsan!

I onsdags var det dags för äldsta sonen Kevins student.
Det hade varit mycket förberedelser inför den!
Allt blev perfekt, solen sken och det var en härlig dag.

Det var en stolt mamma som fällde några tårar:-)

Student buffén

Buffén bestod av dubbelmarinerad fläskfilé, marinerad kycklingfilé, rökt skinka, potatissallad, grönsallad, frukter, kalla såser, kuvert bröd samt ost och kex.


När man har buffé kan man räkna ungefär 50 gram kött/pers för varje sorts kött man har!
Jag hade 3 sorters kött!

Recept på marinerad kycklingfilé 35-40 pers
(receptet har jag hittat hos matklubben)

Ingredienser
2 kg kycklingfilé
Grillkrydda
1,5 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
2 tsk salt
1 paket djupfrysta örtkryddor provencale
1 dl klippt gräslök
2 hackade vitlöksklyftor
1 citron, rivet skal och saften
Marinerad kycklingfilé

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Gnid in filéerna med grillkrydda. Sätt i en stektermometer i tjockaste delen på filén. Sätt in i ugnen tills termometern visar 75 grader.

Blanda under tiden alla ingredienser till marinaden.

Låt köttet vila en stund efter du tagit ut det ur ugnen, skär sedan upp filéerna i skivor och lägg upp dem snyggt på ett uppläggningsfat. Skeda över marinaden.

Jag gjorde i ordning kycklingen dagen före jag servera den.

Perfekt på buffé bordet.


Dubbelmarinerad fläsfilé
(original receptet är hittat hos kokaihop)
Dubbelmarinerad fläskfilé
Ingredienser ca 35 pers på buffébord

2,5 kg fläskfilé

Marinad 1 :
8 msk soja
4 msk hoisinsås
2 tsk salt
8 msk olja
4 tsk socker

Marinad 2 :
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
4 dl olivolja
4 tsk salt
2 tsk grovmald svartpeppar
3-4 finhackade vitlöksklyftor
2 dl hackad persilja
8 msk avrunnen kapris

 MARINAD 1:
 Blanda samman alla ingredienserna soja, hoisinsås, salt, olja och socker.
 Lägg fläskfilén i en tät plastpåse eller burk med lock och slå över marinaden.
 Marinera i ca. 3 timmar eller längre, vänd påsen/burken då och då. (jag marinerade min över natten)
Starta ugnen, 175 grader.
Ta fram fram köttet och lägg den på ett galler i en långpanna. Stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 76 grader, ca. 40 minuter.
 Vänd köttet en gång under stekningen.
 Ta ut köttet ur ugnen och svep in köttet i folie, låt den kallna.

 MARINAD 2:
 Blanda samman alla ingredienser vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris som är avrunnen.
 När köttet kallnat skivas den i 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.
 Ställ skålen kallt. Marinera köttet över natten (minst 4 timmar). Ös köttet ett par gånger.
 Vid servering tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av. Köttet ska serveras KALLT.

Lycka till!

Trevlig helg!/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!