måndag 13 april 2020

Nionde boken 100 balla ställen i Skåne

Hoppas ni har haft en fin påskhelg. Våra planer för påsken ändrades pga Covid 19. Vi hade egentligen tänkt köra till Kalmar för att fira påsk med vår äldsta son och hans flickvän. I och med rekommendationerna om att undvika att resa i onödan valde vi att stanna kvar i Skåne. 

I veckan köpte jag senaste boken med 100 balla ställen i Skåne som Valle Westesson gjort, det är den nionde upplagan. Vi har sedan tidigare haft bok nr tre. Boken är skriven på ett humoristiskt sätt när Valle skriver om historien bakom varje ställe.
Många av ställena hade man ingen aning om att de fanns och de finns till och med närmre än man tror.
Under helgen har vi besökt sex av platserna. Det är väldigt skoj att utforska ställen som man inte visste om. Vi får uppleva häftiga, vackra, annorlunda och knäppa ställen. 
Vi besökte bland annat:
Radiumkällan
Radiumkällan i Tyringe är en naturlig källa i ett skogsområde i södra delen av Tyringe. Den kallades tidigare Paradiskällan på grund av den vackra naturen, men när det i mitten av 1920-talet rapporterades att det fanns spår av radioaktivitet i vattnet ändrades namnet till Radiumkällan. (Text: Wikipedia)

Odensjön
Odensjön är en insjö i Skåne, Sverige och tillhör Söderåsens nationalpark. Sjön är rund i formen, har en diameter på 150 meter och är 19 meter djup. Odensjön ska ha bildats från en glaciärnisch, och namnet ska Odensjön ha fått på grund av den cirkelrunda formen som liknas vid guden Odens enda öga. (Text: Wikipedia)

Några av ställena vi besökte var tyvärr stängda. 
Wivex konditori i Kävlinge
Wivex Konditori har funnits i Kävlinge sedan 40-talet och drivs nu av Gert och Kerstin Jönsson. De får ibland också förstärkning av Gerts bror Stig och ibland av nära vänner.
Wivex Konditori håller en klassisk stil och mycket finns kvar från tiden då det grundades, vilket ger konditoriet en härlig och varm känsla. (Text: Wivex konditori)

Radiomuseet i Ekeby.

Radio- och teletekniska museet i Ekeby är en privat samling av över 500 föremål, främst radio- och TV apparater, telefoner, filmkameror och projektorer. (Text: Bjuv.se)

Vi har många härliga ställen kvar att upptäcka.
Va rädd om er och ta vara på tiden! 
Kram Maria


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!

Leta i den här bloggen