torsdag 5 december 2013

Saffransbullar med vanilj

Ytterligare en storm har tagit sig in över vårt land och här i Skåne är det just nu klass 3 varning. Alla stormar får ett namn och dagens storm hette Bodil i Danmark och när den tog sig över Öresund till Sverige fick den namnet Sven:-)
På grund av stormen blev kvällens träning inställd och jag fick energi över till att baka.

Stellans födelsedag 10/12 närmar sig och jag brukar ha bakat lussekatter tills dess. I år blev det en annan och i mitt tycke godare variant på saffransbaket.
Det var genom facebook sidan "Vad lagar du till middag" som jag fick se en bild på bullarna och fick receptet.


bild: malund68

Saffransbullar med vanilj ca 45 st

Ingredienser
50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg (10 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
17 dl vetemjöl (15-17 dl motsvarar 900-1020 g)
Fyllning
200 g smör eller margarin
1 1/2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
Till pensling
ägg
pärlsocker

Gör så här:

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37ºC.
Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Fyllning: Rör matfett, socker och vaniljsocker smidigt.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet och dela degen i 2 delar.
Kavla ut varje del på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Vik kakan dubbel på längden, tryck till den lätt med handen. Skär 2-3 cm breda remsor, dela dem på mitten men låt de sitta ihop i övre kanten (som ett byxben). Sno ihop till en knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250ºC.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Receptet kommer från ICA:s hemsida!
Ha det så bra i stormen!/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag kan!